Meillä oli perjantaina koirakoulun viimeinen tunti ja meille pidettiin loppukoe, jossa käytiin läpi tokon liikkeitä ja meidät sitten arvosteltiin. Manulla meni koe tosi hyvin ja jos jossain töppäiltiin tai jotain oli jäänyt opettelematta, niin siitä saa syyttää vain ohjaajaa...koira teki kaiken, mitä oli opetettu, tosi hyvin.

Ensimmäisenä oli kahden minuutin paikalla makuu. Manu meni maahan hyvin ja jäi tosi hyvin paikoilleen. Me saimme itse valita etäisyyden ja jäin Manusta noin kolmen metrin päähän. Muut koirat poukkoilivat ylös jatkuvasti ja Manu jaksoi olla paikoillaan melkein koko ajan. Yhden kerran se nousi ylös, jolloin kävin laittamassa sen takaisin maahan ja jatkoimme harjoitusta. Välillä tosin sit lopussa kävin palkitsemassa sitä, koska häiriö oli jatkuvaa. Lopussa kokeilimme vielä paikalla makuuta uudestaan, koska muut koirat eivät suostuneet olemana paikalla oikein ollenkaan ja silloin Manu makasi paikalla koko ajan, vaikka molemmin puolin oli häiriötä ja koirat nousivat ylös. Kävin myös toisella kerralla palkkaamassa Manua välillä, jotta se paikalla pysyminen olisi vahvaa. Arvosteluun saimme raksin erinomainen-ruutuun:)

Seuraavana oli sitten seuraaminen. Meillä oli muut koirat yhdellä suoralla "häiriönä" ja Manu kulki tosi hienosti koko ajan mua kattoen...tosin tässäkin liikkeessä annoin sille aina välillä namun ja melkein koko ajan kehuin sitä. Tässä liikkeessä meille tapahtui yksi virhe ihan omistajan tietämättömyydestä johtuen... meidän piti kävellä L:n muotoinen reitti edestakaisin ja takaisin tullessa piti pysähtyä...minähän sitten annoin Manulle pysähtymiskomennoksi seiso, vaikka oikeassa kokeessa koiran pitäisi istua automaattisesti, kun ohjaaja pysähtyy. Manu kyllä seisahtui hienosti eli koira teki mitä käskettiin. Kokeilin sitten myöhemmin tätä istumista automaattisesti ja Manu tekee sen kyllä luontevasti, joten sitä me sitten nyt välillä harjoittelemme lenkillä. Tästäkin liikkeestä saimme erinomaisen omistajan töppäilystä huolimatta:)

Sitten meillä oli luoksetulo ja Manu jäi hienosti paikalleen ja kävelin sen parikymmentä metriä ja pyyin Manun luokse. Koira tuli vauhdilla ja liike meni tosi hyvin. Sivulle tuloa joudun vielä vähän ohjaamaan kädellä, mutta Manu löytää aika usein hyvän asennon, joten sitä vaan treenailemme enemmän. Tästäkin tuli vielä erinomainen:)

Sitten meillä oli nouto ja Manu osaa jo käskystä hakea lelun ja tuoda sen mulle käteen, mutta se ei vielä malta istua ja odottaa, että ottaisin lelun pois, vaan lelu on heti otettava sen suusta, muuten se tippuu namun toivossa:)...tämän liikkeen Manu teki taitojensa mukaisesti ja saimme siitä arvosanaksi hyvä.

Sitten meillä oli hyppy ja sitäkin on kotona harjoiteltu niin, että Manu lähtee sivulta hyppyyn ja kääntyy heti esteen toisella puolla mua kohden, jossa sen sitten palkitsen. Tämäkin meni kuten olemme kotona tehneet ja saimme arvosanaksi erittäin hyvä.

Sitten meillä oli liikkeestä pysähtyminen niin, että mun piti jatkaa matkaa...tätä emme ole taaskaan kotona harjoitelleet, kun en noita toko-liikkeitä tiedä, joten olen aina harjoitellut niitä juttuja, joita meille tunnilla on opetettu. Koska Manun kanssa on harjoiteltu kuitenkin liikkeestä istumista, seisomista ja maahan menoa niin, että olen sen heti palkinnut, niin toisella yrittämällä hieman epäröiden Manu jäi paikoilleen seisomaan, kun sitä käskin, vaikka jatkoinkin matkaa. Tästä saimme arvosanaksi hyvä. Ja sitten loppukokeen arvostelun kommenteissa luki: todella iloista, taidokasta työskentelyä!

Olen siis todella ylpeä Manusta ja sen halusta opetella uusia asioita ja toistaa niitä. Kun näkee Manun pomppimassa ilosta tutun ihmisen nähdessään tai kun se syöksyy huutaen veteen, niin ei ihan uskoisi, että se myös oikeasti osaa asioita. Nyt vaan tämä osaaminen täytyisi saada laajennettua oman kodin ja koirakoulukentän ulkopuolelle:)

Kun nyt olen oppinut, miten liikkeitä pitää suorittaa, niin näitähän me sitten alamme täällä kotona aina välistä harjoittelemaan. Manu on hirmuisen nopea oppimaan, joten sitä on tosi mukava kouluttaa. Puutteena sillä on malttamattomuus...jos ei tarpeeksi nopeassa tahdissa tehdä erilaisia liikkeitä, niin Manu alkaa komentamaan haukkumalla...periaatteella anna käsky niin mä teen ja saan palkinnon. Manu on hirmuisen innokas tekemään kaikkia liikkeitä ja se jaksaa keskittyä niihin ainakin kotona ja koirakoulukentällä (ei siis sellaisissa paikoissa, joissa se on saanut leikkiä, kuten mun vanhempien luona tai Sisun luona), mutta se vaatii myös väliin aina leikkiä ja hihnan tai lelun repimistä...siksi me ollaankin aikamoinen häirikköpari kentällä, kun suoritus palkitaan namun jälkeen riehumisella, joka aina välistä sisältää ärinä-ääniefektejä, josta sitten muut koirat häiriintyy. No, me yritetään kehittyä tälläkin saralla ja ennen kaikkea tämä taitaa taas olla niitä ohjaajan virheitä:)

Mutta olen todella tyytyväinen Manun ja myös itseni kehittymiseen ja odotammekin innolla, kun syksyllä alkaa uudet kurssit ja tietty toivomme, että pääsemme seuraavallekin kurssille mukaan!

Ja tässä vielä kuva Manusta mummolassa onnellisena uudesta lelusta, jonka se sai parsonmaiseen tyyliin rikottua hyvin lyhyessä hetkessä:)